sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Fasaania, hunaja-timjamikastiketta ja juuressosetta -kotimaisten raaka-aineiden ilotulitusta

Metsästys eli metsästysluvan hankkiminen, ampumaan opetteleminen ja metsästysseuraan liittyminen kuuluu listaan asioita "sitten kun minulla on aikaa". Eli joskus kuusikymppisenä. Ehkä. Metsästykseni rajoittuu siis kaupan pakastealtaan valikoimiin ja ihanien ystävien lahjoituksiin. Pakastimessa odottaa juhlapäivää tälläkin hetkellä sorsa.

Välillä kaupan pakastealtaan valikoimat yllättävät ja nappasin enemmän ja vähemmän hetken mielijohteesta mukaani kotimaisen fasaanin. Vuorokauden sulatus jääkaapissa antoi sopivasti aikaa etsiskellä ja kehitellä sopivaa reseptiä.

Fasaani on kovin rasvaton lintu, joten kasaan keitetyn liemen aromikkuus ei pääse lähellekään vastaavanlaista lihasta keitettyä lientä. Se antaa kuitenkin kastikkeeseen ihanaa makua paahdetuista kasviksista ja sopivaa suolaisuutta. Varo kuitenkin ettei reduktio (=kasaan keitetty liemipohjasi) pääse liian suolaiseksi, jolloin koko kastike menee herkästi pilalle. Kastike saa toki olla jonkin verran suolaista, mutta rajansa kaikella.

Pienikoipinen, punalihainen lintuseni. Pussissa varoitettiin, että lintu saattaa sisältää hauleja, hui!
 
Patafasaani ja hunaja-timjamikastike

1 patavalmis fasaani
voita
 
Keitinliemi:
1-2 sipulia
merisuolaa
(pieni loraus fondia)
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta timjamia
katajanmarjoja
2 porkkanaa
pieni pala mukulaselleriä ja palsternakkaa
  1. Hiero fasaanin pintaan hiukan suolaa. Ruskista fasaanit kauttaaltaan voissa kauniin ruskeiksi. Laita  kiehuvaan veteen, joka peittää fasaanin lähes kokonaan 
  2. Viipaloi kasvikset ja paahda niitä pannussa, kunnes ne saavat väriä. Lisää kasvikset ja mausteet fasaaniliemeen. (Lisää vettä tarvittaessa.) Hauduta uunissa 150-175 asteessa noin puolitoista tuntia tai keitä kannen alla miedolla lämmöllä kunnes fasaanit ovat kypsiä.
  3. Ota linnut liemestä. (Perkaa irrottamalla koivet ja rintafileet ja muut lihat rangasta.= Kääri lihat alumiinifolioon ja laita 100-asteiseen uuniin pysymään lämpiminä (tarjoiluastiaan) siksi aikaa kun valmistat kastikkeen.
  4. Tarjoa (perattu) fasaani kuumennetulta tarjoiluastialta ja koristele timjamilla juuri ennen tarjoilua.
Hunaja-timjamikastike
 
1 rkl voita
kourallinen tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
1 ½ rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
noin 3 dl kokoon keitettyä keitinlientä
1 rkl hunajaa
(suolaa,) mustapippuria
  1. Siivilöi liemi ja keitä kokoon, kunnes sitä on 3 desilitraa jäljellä (varo päästämästä lientä liian suolaiseksi).
  2. Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota siinä timjami. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää kuohukerma, kokoon keitetty riistaliemi, hunaja, (suolaa) ja pippuria. Keitä kunnes seos sakenee. Siivilöi kastike.
  3. Näpertele halutessasi fasaanit luuttomiksi ja asettele tarjoiluvadille. Lusikoi kastiketta lihan päälle tai tarjoa erikseen.
 
Juuressose
 
muutama peruna
muutama porkkana
suolaa, voita, kermaa
 
1.      Kuori ja paloittele kasvikset. Keitä palat vedessä pehmeiksi. Kaada lähes kaikki keitinvesi pois (säästä hieman varalle) ja muussaa palsternakat soseeksi. Mausta voilla ja suolalla ja säädä rakenne sopivaksi lorauksella kermaa.

Itse pidän juuressoseestani hieman krouvimpana eli haluan että mukana on hieman purutuntumaa. Loraus kermaa tekee soseesta heti samettisen pehmeää. Onnellinen kanssasyöjäni Jana, joka on minulle aikoinaan Sarpanevan padan lahjoittanut, riemuitsi jälleen ettei pataa minulle ostaessaan arvannutkaan miten monta kertaa se maksaisi itsensä takaisin ihanina ruokailoittelun hetkinä! 

1 kommentti:

  1. Kiitos makoisasta reseptistä!! Lauantai-ilta meni rattoisasti herkkuruokaa tehdessä, mikäs sen parempaa! ☺

    VastaaPoista

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)