sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Pulled pork

Nuorena olin monta vuotta kasvissyöjä, sillä en pitänyt lihan rakenteesta, liian usein liian kuivaa tai sitkeää nuoren tytön mielestä. Oli helpompaa olla kokonaan kasvissyöjä, kuin kieltäytyä pihvistä, mutta syödä valikoituja ruokia, kuten äidin kolme tuntia haudutettua lihapataa. En ole kova lihan fani edelleenkään, mutta koska nykyään voin itse päättää millaista ruokaa syön ja millaista lihaa käytän, olen siirtynyt sekaruoan käyttäjäksi.

En ole vieläkään raa´an lihan ystävä, joten naudanfileet jäävät usein kauppaan, sillä jotta niistä saisi mehevää, olisi liha syytä jättää sopivasti punertavaksi. Porsaan filee sitä vastoin on helposti kuivahkoa. Sitä vastoin täydellistä kypsymistä vaativia, edullisempia ruhonosia käytän mielelläni, toki edullinen hinta on plussaa, mutta näissä lihoissa on yleensä enemmän rasvaa, jolloin lopputuote on mehevämpi. Aikaa näiden ruhonosien valmistaminen toki vaatii, mutta lopputulos on sen arvoista. Ihania reseptejä olen käynyt tutkailemassa muun muassa Kokkaavilta siskoilta ja Pastanjauhajilta. Että terveiset vaan :)

Tässä jenkkien mureaa herkkua eli pulled pork. Nimi juontuu käsittääkseni siitä, miten ylikypsän lihan lihassyyt "vedetään" erilleen, tarkoitukseen on olemassa neli(?)piikkisiä keittiövälineitäkin. Kotioloissa toimi kaksi haarukkaa. Bbq-kastikkeen pitää olla hyvä ja oman suun mukainen. Suosittelen käyttämään omaa suosikkia jos sellainen on.

Pulled pork ja bbq kastike

vajaa kg possun etuselkää tai niskaa eli kassleria
1-2 sipulia, 4 valkosipulinkynttä
muutama rkl suolaa, valkopippureita, mustapippureita, 2 laakerinlehteä

BBQ-kastike: (tämä ohje on joskus otettu hs-kuukausiliitteestä ja toimii!)
1 sipuli
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
3 valkosipulinkynttä
1 kohtuu tulinen punainen chili (halutun tulisuuden mukaan)
2 tl juustokuminaa
1 tl neilikkaa
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl appelsiinin kuorta
70 g tomaattipyreetä
½ dl punaviinietikkaa
2 ½ dl punaviiniä
¾ dl fariinisokeria
1 appelsiinin mehu

1.      Laita liha kiehuvaan veteen. Veden tulee peittää liha kokonaan. Kerää vaahto pinnalta, lisää mausteet. Keitä 3–4 tuntia, ylikypsäksi.
2.      Valmista bbq. Hienonna sipuli, porkkana ja selleri. Kuullota öljyssä.
3.      Jauha mortellissa hienoksi tahnaksi kuoritut ja hienonnetut valkosipulin kynnet, chili, appelsiinin pesty ja raastettu kuori ja kuivat mausteet. Lisää pannulle.
4.      Lisää tomaattipyree ja etikka. Keitä kunnes etikka on lähes haihtunut. Lisää viini, fariinisokeri ja appelsiinimehu. Hauduta, kunnes seos sakenee. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla.
5.      Nosta liha liemestä, jäähdytä hetki. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan.
6.      Kaada kastike lihan joukkoon sen verran kuin on tarpeen, että lihat kuorruttuvat ja sekoita hyvin.
7.      Kuumenna lihaa 200-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan.
Tacon kanssa pulled pork, rapsakka salaatti ja tomaatti toimivat hyvin. 
Pulled porkista saa myös mahtavat minihodarien täytteet yhdessä marinoitujen punasipulien kanssa. Vierelle omatekoista coleslawta.

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli
½ dl punaviinietikkaa
2 tl sokeria
suolaa
½ dl öljyä

1.      Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikkaa, sokeri ja suola kattilassa, anna hetki jäähtyä ja kaada punasipuleille. Anna maustua hetki. Lisää lopuksi öljy ja anna maustua vielä tunti.

Coleslaw
pieni lohko kaalia
1 porkkana
1-1 ½ dl majoneesia
Kastike: limemehua, valkoviinietikkaa, suolaa, sokeria, mustapippuria
1.      Raasta kaali karkeaksi esim. juustohöylällä. Raasta porkkanat.
2.      Sekoita majoneesiin mausteet ja sekoita kaalin ja porkkanan joukkoon. Anna maustua jääkaapissa.
Majoneesi
1 muna
1 rkl dijon sinappia, 2 tl viinietikkaa, suolaa, sokeria, pippuria,
1 ½ dl rypsiöljyä
1.      Valmista majoneesi laittamalla huoneenlämpöiset ainekset korkeaan sauvasekoittimen sekoitusastiaan. ÄLÄ SEKOITA.  Laita sauvasekoitin kulhon pohjaan kiinni ja nosta käyvä sauvasekoitin hyvin rauhallisesti astian pohjalta pintaan.
HUOM! Ainesten tulee olla tasalämpöisiä -> jos kanamuna on kylmä ja öljy huoneenlämmöstä, lämmitä munaa lämpimässä vedessä hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)