maanantai 3. syyskuuta 2012

Omena-puolukkaboston

Ylistys omenahillolle ja kanelille ja tottakai pullalle! Piristeenä kirpsakoita juuri poimittuja puolukoita, ja herkku on valmis. Jokainen toki tyylillään, mutta itselle ei tulisi mieleenkään sotkea niinkin pyhään asiaan kuin pullaan kummallisia terveysintoiluja, kuten öljyä, makeutusaineita ja täysjyväjauhoja. Mieluummin syön pullaa vaikka hieman harvemmin, mutta silloin haluan nauttia pullani juuri sellaisena kuin sitä äidin kanssa yhdessä leivottiin. Oikeaan voihin ja tuplamäärällä kardemummaa.

Pieneen keittiöön ahdettu Kenwood
auttaa minua uskollisesti vaivaushommissa
Bostonkakussa (ja pullan leipomisessa) on muutama ansakuoppa, jotka on syytä välttää
  • Sementintekotalkoot ovat muualla, pullasta halutaan pehmeää. Laita jauhoja taikinaa reilusti, 2/3 kokonaismäärästä, heti alussa. Näin jauhot imevät itseensä nestettä tasaisemmin ja vältät kivikovan taikinan, kun et lisää jauhoja lopuksi vahingossa liikaa ja niiden nesteensidonta pääse yllättämään. (Vinkki, jonka opin leipurikondiittorien opettajalta muutama vuosi sitten, toimii!) 
  • Myös voin voi lisätä heti alussa, jolloin se sekoittuukin paremmin. Ajatus, jonka mukaan rasva estäisi hyvän sitkon muodotuksen on kumottu aikaa sitten, muutos ei vain ole vielä löytänyt keittokirjoihin.
  • Vaivaa taikina kunnolla! Pöydällä käsin vaivaten aikaa kuluu reilu 10 minuuttia (katso aika kellosta, muuten luovutat jo 4 min jälkeen!). Valmis taikina on vaalentunut, pinnaltaa sileä ja venyvä.
  • Jätä riittävästi tilaa pullille kohota bostonkakkuvuoassa, älä ahda vuokaa liian täyteen, vaan jätä se uhallakin mieluummin hiukan liian vajaaksi.
  • Kohota bostonpullaa riittävän kauan. Itsellä tahtoo tässä kohtaa hermo pettää, nyt kohotin reilu tunnin, joka oli varsin sopiva aika. Toki kohotuspaikan lämpötila vaikuttaa asiaan.
  • Paista riittävän miedossa lämmössä, riittävän kauan. Minulle se tarkoitti 175 astetta ja reilua puolta tuntia. Valmis pulla on keveä.

Kohonnut on, koloja uunissa täytettäväksi riittää
Omena-puolukkaboston (taikinasta riitti bostonin lisäksi myös kuuteen tavalliseen korvapuustiin)


25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 ½ dl (täys)maitoa
1 muna
¾ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Täyte: kanelia, omenahilloa, puolukoita
Voiteluun: 1 muna 

Koristeluu: raesokeria


  1. Sekoita lämpimään nesteeseen hiiva.
  2. Lisää joukkoon 2/3 jauhoista (4 dl), sekoita tasaiseksi. Lisää kaikki mausteet (sokeri, suola, kardemumma, muna, pehmeä voi) ja sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää jauhoja alustaen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa voimakkaasti pöydällä noin 10-15 minuuttia, kunnes vahva sitko on muodostunut. Valmis taikina on vaalea ja venytettäessä sitkosäikeet eivät anna heti periksi ja napsahda poikki vaan venyvät.
  4. Anna taikinan levätä pöydällä noin 20 min. Tällöin taikinassa olevat jännitykset tasaantuvat.
  5. Kauli pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täyte levylle. 
  6. Jaa taikinalevy kahtia ja rullaa toinen puoli aloittaen kummastakin reunasta, jolloin rullat kohtaavat keskellä: Tästä tulevat bostonkakun keskelle tulevat sydämet. Leikkaa tuplarulla neljäksi noin 3 cm pituiseksi palaiksi, muotoile sydämiksi ja laita voidellun vuoan (halk 22 cm) keskelle keskustat keskelle päin. Kääri  toinen puoli taikinalevystä rullalle ja leikkaa noin 3 cm:n paksuisiksi kiekoiksi. Nosta vuokaan sydänten ympärille, jätä runsaasti kohoamisvaraa.
  7. Kohota hyvin (noin tunti). Hyvin kohonneessakin bostonissa on vielä runsaasti kohoamisvaraa uunissa kohoamista varten. Pullat ovat kohonneet tarpeeksi, kun sormella painettaessa kuoppa nousee hyvin hitaasti. Voitele pullat ja ripottele pintaan raesokeria.
  8. Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pulla tuntuu keveältä.   
  • Voit toki tehdä bostonin pelkistä pyöreistä rullistakin, mutta ehtana romantikkona minusta sydämet bostonin keskellä tekevät siitä herttaisen ja viimeistellymmän näköisen. Ja ulkonäköhän tunnetusti on puolet makuelämystä :)
Koska syödään, missä on maitolasi?



3 kommenttia:

  1. Näyttääpä ihanalta! itselläkin juuri puolukkaboston kohoamassa, ja yritin löytää samaa ohjetta netistä (uusimmassa Maku lehdessä ohje), kun mielestäni joku tössäsi.. Mutta täytynee odotella lopputulosta ja aivan varmasti kokeilen myös tälläisellä ohjeella seuraavan kerran.!

    VastaaPoista
  2. Leipominen on superkivaa, voin jo melkein haistaa tuoreen pullan tuoksun... Itse huomasin Dansukkern ohjeen Maku-lehdessä myös eilen kun lehteä luin, syksy ja puolukkareseptit vaan kuulyvat yhteen. Boston ei mielestäni tarvitse erillistä "pohjaa" ja omenahillo ja kaneli tuovat täytteeseen kosteutta ja puolukan makuparin täytteessä täydentävät toisiaan, makeaa ja kirpsakkaa. Ja sydänrulliin bostonin keskellä olen tykästynyt myös kovin :)

    VastaaPoista
  3. Olihan se kyllä hyvää..Ihanan kirpsakkaa ja makeaa tosiaan :) Mutta ehkä ennemmin seuraavalla kerralla teen tuorehiivalla kuin kuivahiivalla.. Tulee siitä pullasta niin jotenni erilaista kuivahiivalla, ei niin kohoa tms..En sitten tiiä kumpi olisi säilyvyyden kannalta parempi... :)

    VastaaPoista

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)