sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Joululimppu

Se kauniimpi leipä

Saaristolaislimppu on jokajuhlainen traditioni, mutta nyt päätin kokeilla vaihteeksi jotain muuta. Janakin oli tyytyväinen leipään, etenkin pehmeään mausteisuuteen, joka ei hyökännyt liian vahvasti.

Kokeilin paria eri leivänmuotoilutekniikaa, joista toinen toimi loistavasti, toinen ei, sillä pinnan lopputulos ei ollut tasainen. Epätasaista leipää vaivasin vain varovasti ennen muotoilua, onnistunutta ja tasaista leipää vaivasin reippaasti. Erot pinnassa näkyvät kuvissa, sisuksessa ei juurikaan ollut eroa. Molempia kohotin saman verran ja paistoin samalla pellillä.

Taikinaan voisi lisätä rusinoita, mutta en henkilökohtaisesti voi sietää rusinoita, joten eipä tullut mieleenkään :)

Joululimppu (4 leipää)

1 l piimää
75 g tuorehiivaa
1 ½ dl siirappia
1 ½ rkl suolaa
2 ½ tl fenkolinsiemeniä
1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
(2 tl aniksen siemeniä)
10 dl ruisjauhoja
noin 12-14 dl vehnäjauhoja
Voiteluun: 1:2 siirappia ja vettä
  1. Hienonna fenkoli (ja anis) huhmareessa (osan voit jättää hieman karkeammaksi jos haluaa).
  2. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi ja mausteet. Lisää ruisjauhot ja sekoita. Alusta vehnäjauhoja taikinaan lopussa vähän kerrallaan ja kun taikina on sopivaa, vaivaa hetki. Huomioi, että taikina jää varsin tarttuvaiseksi suuren ruisjauhopitoisuuden vuoksi.
  3. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi (noin tunti).
  4. Jaa taikina osiin, vaivaa paloja hieman ja leivo taikinasta neljä tasaista limppua. Kohota taas hyvin (noin puoli tuntia).
  5. Pistele limput haarukalla tai cocktailtikulla. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia (kunnes sisälämpötila on 98 astetta).
  6. Voitele leivän pinta siirappi-vesiseoksella heti uunista ottamisen jälkeen.

Menossa uuniin kohotuksen jäljiltä.
Tässä kohtaa molemmat näyttivät vielä aika samalta.
 
Sisuksissa ei juurikaan eroa: oikeanpuolimmainen on tasapintainen

Tässä ero selvimmillään. Ennen muotoilua uskaltaa siis vaivata ihan reippaasti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)