torstai 22. marraskuuta 2012

Thanksgiving day! Herb roasted turkey breast, stuffing and gravy

Tänään on thanksgiving day. Marraskuun neljäs torstai. Amerikkalaiset kokoontuvat koteihinsa perheidensä ja sukulaistensa kanssa nauttimaan ihanasta ateriasta ja kiittävät - kuka mistäkin. Thanksgiving alkaa olla jopa joulua isompi juhla jenkeissä, ainakin isompi ruokajuhla.

Minullakin oli tänään pieni thanksgiving party, jossa tarjolla oli ihanaa ruokaa, mutta kuvia ei juuri ole. Tässä pöydän kruunun eli kalkkunan ohje! Ei kokonaisena, vaan modernina täytettynä rintafileenä.

Täytteeseen sitruunankuorta!
 
Herb Roasted Turkey Breast (täytetty kalkkunan rintafilee)

Täyte:
2 sipulia
2 sitruuna
1 dl salvianlehtiä
2 dl sileälehtistä persiljaa
3 rkl öljyä
suolaa ja pippuria

Laakerinlehtivoi:
3 laakerinlehteä
4 rkl voita
Lisäksi:
3 laakerinlehteä
1 kalkkunan rintafilee (noin 1 kg)
suolaa ja mustapippuria
  1. Kuori ja pilko sipulit. Laita sauvasekoittimen korkeaan kulhoon sipulit, kahden sitruunan kuori, salvia, sileälehtinen persilja, oliiviöljy, suolaa ja pippuria ja soseuta karkeaksi tahnaksi.
  2. Laita 3 laakerinlehteä ja voi pienelle pannulle ja kuumenna, kunnes voi kuplii, ota liedeltä ja jätä sivuun.
  3. Leikkaa rintafilee sivusta auki kuin kirja. Suolaa ja pippuroi. Levitä täyte aukileikatulle pinnalle.
  4. Rullaa filee ja sido paistinarulla paketiksi.
  5. Paista filee pannulla voin ja öljyn seoksessa kauniin ruskeaksi joka puolelta.
  6. Laita loput laakerinlehdet voidellulle uunipannulle ja nosta kalkkunarulla niiden päälle. Voitele puolella laakerinlehtivoilla.
  7. Kypsennä ensin uunissa 200 asteessa 20 minuuttia, voitele rullan pintaan sitten loput laakerinlehtivoista ja jatka kypsentämistä 175 asteessa kunnes sisälämpötilamittari näyttää 73 astetta. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa.
  8. Ota paketti uunista, kiedo folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Viipaloi.
 
 Kalkkunan kylkeen smashed potatoes, gravya ja cranberry saucea!
 
Nana's Stuffing (Nanan leipätäyte, ohje amerikkalaisen ystävältäni äidiltä)
 
200 g leipäkuutioita maustettuna öljyllä, suolalla ja yrteillä
1 sipuli hienonnettuna
1-2 dl selleriä hienonnettuna
2 dl herkkusieniä pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 omena kuutioituna
1 dl voita
basilikaa, timjamia ja meiramia kuivattuna, suolaa ja pippuria
noin 2 dl kanalientä
 
  1. Leikkaa leipä kuutioiksi ja mausta öljyllä, suolalla ja yrteillä. Paahda 150 asteisessa uunissa, kunnes kuutiot ovat rapeita.
  2. Hienonna ainekset. Sulata voi pannulla ja kuullota murskattua valkosipulia, sipuleita, sieniä, mausteita ja selleriä 10 minuuttia.
  3. Kaada ainekset pannusta vuokaan ja lisää loput pilkotut ainekset.
  4. Kuumenna kanaliemi ja lisää sitä sekoitellen kunnes saat kostean seoksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Painele seos hieman tiiviimmin vuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin 30 min, kunnes ainekset ovat kuumentuneet kunnolla ja pinta on saanut hieman väriä.
Homemade Gravy (kotitekoinen ruskea kastike)
 
100 g voita
2 sipulia hienonnettuna
¾ dl vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria
4 ½ dl kanalientä tai nestettä, johon on liuotettu paistoastian pohjalle jääneet makuaineet
1 rkl konjakkia tai brandyä
  1. Kuullota sipuleita voissa, kunnes ne ovat pehmeitä ja saavat hieman väriä eli noin 10-15 minuuttia.
  2. Ripottele jauhot pannulle ja sekoittele sipuleihin. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoittele noin 2-3 minuuttia pannulla.
  3. Lisää kuuma kanaliemi ja alkoholi ja anna kiehua noin 5 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. (Lisää kermaa 1 rkl)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)