maanantai 26. marraskuuta 2012

Lisää leipää, no knied bread!

Tätä leipää on tehty muutamassa muussakin blogissa, mutta se on vaan niin käsittämättömän helppoa, että se ansaitsee paikan myös tässä blogissa.

Taas ylistys valurautapadalle. Valurautapadassa voi tehdä muutakin kuin pataruokia!

 Vaivaamaton leipä eli No-Knead Bread
 
7 1/2 dl jauhoja, esim. puolet vehnäjauhoja, puolet graham/hiivaleipäjauhoja tmv.
¼ tl kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
4 dl vettä
  1. Lämmitä vesi kuivahiivan tarvitsemaan lämpötilaan ja sekoita jauhot, suola ja hiiva nesteeseen. Älä vaivaa.
  2. Peitä kulho muovikelmulla, jätä huoneenlämpöön 12–18 h eli illalla taikina ja aamulla jatketaan... 
  3. Ota taikina kulhosta, ripottele alle ja päälle jauhoja ja venyttele taikina isommaksi ja litteämmäksi. Taita taikina ”itsensä päälle”, molemmilta puolin. Jätä taikina kelmun alle noin 15 min.
  4. Tee taikinasta hieman pyöreämpi ja laita taikina pyyhkeen väliin kohoamaan, alle ja päälle reilusti esim. leseitä. Kohota 1,5-2 h.
  5. Puolituntia ennen kohoamisen päättymistä laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen ja leivän paistamiseen käytettävä kannellinen pata (esim. emaloitu valurautapata) myös uuniin.  
  6. Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, käännä se pyyhkeen avulla ylösalaisin ja pudota kuumenneen padan pohjalle. Peitä kannella ja paista 30 min. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15–30 min, kunnes leivässä on hyvä väri. Ota leipä padasta, jäähdytä liinan alla.

Leivässä on ihanan paksu kuori ja se on täydellistä dipattavaksi esim hyvään oliiviöljy-viinietikka-sormisuolaseokseen!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen iloinen kaikista kommenteista ja viesteistänne :)